I Dalsland går det mycket bussar men även en del tåg från Åmål, Mellerud och Dals Ed. Färgelanda saknar helt järnvägsanslutning medans det till och från Bengtsfors bara går tåg under två månader på sommaren. Det måste satsas så att kollektivtrafiken i Dalsland blir ännu mera pendlingsbar. Först och främst måste man ta reda på hur folk åker idag för att kunna vet vilka delar som skall prioriteras i arbetet med att utveckla kollektivtrafiken i Dalsland. Det är jätte viktigt att de tåg och bussar som går idag är anpassade för pendlare vilket det är si och så med i. På sträckan Bengtsfors - Mellerud skulle restiden kunna halveras om man körde tåg på DVVJ istället för som idag buss men då måste först DVVJ banan rustas upp ännu mer än vad som gjorts för att kunna köra i högre hastigheter än idag då banan inte är godkänd för tillräckligt höga hastigheter.

Det har kommit igång med tåg som gör att folk som jobbar i Norge kan pendla med tåg på morgonen från Ed. Det har även tillkommit flera nya tåg på sträckan Åmål - Göteborg efter påtryckningar från Dalslandspendeln.

Ett exempel från hur kollektivtrafiken i Dalsland fungerar kan jag också bidra med. Skulle på en 2-dagars kurs i Göteborg som började 09:00 och slutade 16:00. När jag sökte hur jag skulle ta mig dit hittade jag att det gick en 730 buss hela vägen till Göteborg vid samma tid som jag brukar åka till mitt jobb men den var i Göteborg först 09:20 så den kunde jag inte ta hela vägen. Det blev byte i Bäckefors till linje 700 mot Vänersborg där jag gick av i Mellerud och bytte till tåget mot Göteborg. Hela resan tog 2.20 plus nån minuts försening men då var en kort resa med spårvagnen kvar. Det tåget jag åkte till Göteborg tog 1.20 från Mellerud men det finns senare tåg som tar under timmen. Resan mellan Billingsfors och Mellerud tog 54 minuter alltså lika lång tid som snabbaste turen med tåg från Mellerud till Göteborg tar. Hemresan gjordes med det nya Västtrafik tåget 16:30. Väl framme i Mellerud klockan 17:43 så fick jag vänta 41 minuter innan bussen gick hem mot Billingsfors. Den 700 buss jag tog till Bäckefors kom från Ed och vände i Mellerud men ingen gick av där. Det var heller ingen mer än jag i bussen som gick mot Ed. Jag bytte i Bäckefors till 730 som kom från Uddevalla/Göteborg och även den bussen var tom på passagerare hela vägen tills jag gick av i Billingsfors. Detta visar väl hur dåligt anpassad kollektivtrafiken är med bussar som inte är annpassade till tågen och då går tomma.